KISOSZ-GARANTIQA BEMUTATKOZÁS SZERVEZET TAGSZERVEZETEK OKTATÁS GAZDASÁGI ADATOK PÁLYÁZATOK HÍREK LINKEK
GINOP-5.3.5-18-2018-00012 /

Sajtóközlemény 2021.01.28


Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vállalkozói generációváltást támogató programban lezajlottak az első képzések, de a program a járványhelyzet miatt meghosszabbodott

2021/01/28

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozások Érdekképviseleti Szervezete és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége 2020. márciusában megindította a GINOP-5.3.5-18-2018-00012 kódszámú „Vállalkozói generációváltás munkaerőpiaci megoldása az Észak-Magyarországi régióban” című Európai Uniós forrásból finanszírozott projektjét a Széchenyi 2020 program keretében. A program lebonyolításáról folyamatos a tájékoztatást, ennek eredményeképpen sikeresen lezajlottak az első képzések, folyamatos a tanácsadási tevékenység és a honlapon keresztül részletes tájékoztatást kapnak az érdeklődők.

A programot megvalósító munkaadói érdekképviseletek a járványhelyzetre tekintettel eddig is folyamatosan tájékoztatást adtak a program aktuális elemeiről, és a járvány miatti korlátozásokhoz igazították eddig is azokat az eseményeket, ahol felmerülhet a személyes jelenlét szükségessége. Még a járvány két hulláma közötti szakaszban nagyrészt sikeresen lebonyolításra került a vállalkozók véleményének felmérése és a tanulmányt a konzorciumot vezető érdekképviselet elhelyezte a program honlapján. A tanulmányon kívül előállításra kerül és folyamatosan biztosítani fogják a résztvevők a szakmai kiadványt, és az anyagok megtalálhatóak lesznek a www.generaciotvaltunk.hu oldalon az eseménynaptárra együtt.

A vállalkozói kérdőíves felmérés első tapasztalatainak alapján konzultációra került sor a képzést biztosító szervezettel a célcsoportot alkotó vállalkozások és a leendő átvevők kompetencia fejlesztésére vonatkozó ingyenes képzés tematikájának belső tartalmáról. A folyamattal párhuzamosan megkezdődött a vállalkozások tájékoztatása és az érdeklődők képzéseben vonása az első két csoport esetében, ahol az oktatás sikeresen véget ért. A sajtóközleménnyel egyidejűleg szervezik a megvalósító szakmai érdekképviseletek az utolsó, harmadik csoportot, ahol az oktatási tevékenység szervezése során figyelemmel vannak a személyes távolságtartás, illetve a járványhelyzet egyéb korlátozó intézkedéseinek előírásaira. A járványhelyzettel kapcsolatos személyes érintkezések korlátozása biztosításra kerül a már működő, valamennyi megyeszékhelyen kialakításra került vállalkozói tanácsadás során is. Ennek megfelelően a tanácsadók előzetes regisztráció, illetve bejelentkezés után fogadják a hozzájuk forduló vállalkozásokat, és nyújtanak segítséget a jelenlegi helyzetben. Tekintettel arra, hogy vendéglátó vállalkozásokról beszélünk, a vállalkozói érdeklődés nem csak közvetlenül a programhoz kapcsolódó munkajogi kérdésekre korlátozódik, hanem rendkívül sokan kérnek segítséget a kormányzat által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv igénybevehető eszközeiről is. A tanácsadók ebben a kérdésben is igyekeznek minél szélesebb kör segítséget nyújtani a hozzájuk forduló vállalkozások részére. A járványhelyzettel összefügg, hogy a pályázati program lebonyolításának határideje kormányzati intézkedések szerint három hónappal meghosszabbodik, ezáltal biztosítható, hogy valamennyi érdeklődő a programban részt tud venni, és az általa felvetett kérdésekben segítséget fog kapni.

A programmal kapcsolatban további információ kérhető a projektmenedzsertől: Veresné Bodnár Emesétől 06-20/3712009, borsod.kisosz@t-online.hu.